Knallend het nieuwe jaar in, dat was het zeker met waterballonfotografie. Op internet ben ik een onderzoekje gestart om technische ondersteuning te zoeken. Ik ben nu eenmaal meer creatief dan technisch aangelegd. Over waterballonfotografie is veel geschreven, ook zijn er filmpjes opgenomen en afbeeldingen gepost. Ik merkte dat ik enthousiast werd, zeker toen ik mijn ideeën had gedeeld met Bert, mijn technische ondersteuning vanuit onze fotografieclub.

Samen met mijn zoontje ben ik gestart met het vullen van de waterballonen, écht heel veel ballonnen zodat we veel foto’s konden maken.

Om tot ontploffende waterballonen te komen heb ik  heb de volgende instellingen gebruikt, sluitertijd: 1/600s – 1/800s, diafragma: f10 – f11, iso: 100 – 200  en mijn focus op manueel. De ballon heb ik ongeveer een meter van het zwarte achtergronddoek geplaatst. De camera met statief heb ik ongeveer op één meter voor de waterballon gezet. Het werd een hele klus mijn model te enthousiasmeren voor de waterballonfotografie want hij zou wel nat worden. Om te voorkomen dat mijn assistent eerder ging prikken dan dat ik mijn sluiterknop ging indrukken heb ik met hem een teken afgesproken. 


Ik heb twee soorten foto’s gemaakt, waterballonen laten exploderen in de handen en waterballonen laten knallen aan een draadje. Ik heb de foto’s nabewerkt in lightroom.

Waterballonfotografie is een kwestie van timing, scherpstellen, dingen uitproberen  maar vooral veel plezier.