Je kunt echt hele leuke en mooie foto’s maken met je smarthphone camera. Samen met de mensen van mijn fotoclub hebben wij een aantal opdrachten gedaan van https://www.facebook.com/janou.zoet. Ik wil dit graag met jullie delen omdat het me veel plezier en ontspanning heeft gebracht. Heb je na het lezen van deze blog ook zin om op pad te gaan met je smarthphone camera en wil je nog meer opdrachten, tips en ideeën dan is https://foonfoto.nl/ van Janou Zoet echt een aanrader om je te laten inspireren. Ook haar boek smartphotos is leuk om te lezen. Hieronder deel ik een aantal ideeën met jullie.

Maak de mooiste panoramafoto’s met je mobiel

Panorama is een functie waarmee je de tofste uitgestrekte foto’s maakt van bijvoorbeeld de natuur of de stad. Zet je camera-app in de panoramamodus, druk op de fotoknop en ronddraaien maar.

  1. kies een kant

Bij vrijwel alle toestellen kun je iedere kant opdraaien die je wil en de camera past zich daarop aan. Uitzondering is de iPhone. Daarmee kun je standaard van links naar rechts draaien. Wil je liever linksom draaien, tik dan op het pijltje.

  1. rustig aan

Als je begint te draaien, doe dat dan rustig. De camera geeft aan wanneer je te snel gaat. Een snelle draai geeft ook meer kans op scheve foto’s, dus doe het rustig aan.

  1. blijf op dezelfde hoogte

Dit blijkt in praktijk een van de moeilijkste aspecten van het maken van een panorama: probeer je telefoon tijdens het draaien constant op dezelfde hoogte te houden. En ook om de telefoon niet te kantelen, want ook dat levert een scheve foto op. Probeer het gewoon een paar keer, het is echt een kwestie van de juiste draaibeweging te pakken krijgen.

  1. geen bewegende elementen

Sta je op een mooi stadsplein een panorama te maken, fietst er net iemand door het beeld. Bij normale foto’s is dat geen ramp, maar bij panorama’s ontstaat er dan een hele gekke foto met een persoon die ‘schokkerig’ in beeld staat. Dus laat een ‘model’ stilstaan op het moment dat je voorbij draait, of probeer te voorkomen dat er iemand door je beeld beweegt.  Hoe dichterbij een bewegend element staat, hoe meer kans op een raar beeld. Overigens kan dat ook hilarische foto’s opleveren.

Lager lager laagst

Een foto maken vanuit een laag standpunt kan een heel gaaf effect geven. Je bekijkt de wereld eens op een hele andere manier. Je kunt dat standpunt zo laag kiezen als je wil. Logischerwijs houd je je telefoon dan laag boven de grond, maar wil je meer effect, houd je smartphone dan eens op z’n kop. Zo zit de lens lager boven de grond voor een nóg beter effect!

Smartphone camera horizontaal

Smartphone camera lager horizontaal

Kleuraccent

Een hele leuke en toffe manier om kleuraccent aan te brengen in je foto is door de app snapseed te gebruiken. Het aanbrengen van kleuraccent in een foto betekent dat het grotendeel van de foto zwart/wit is een aantal delen van je foto kleuraccenten bevat.  

Je opent de app en kies je foto die je wilt gaan bewerken: Dan ga je naar tools en klik je op het penseel. Automatisch staat hij tegenhouden en doordrukken maar wij gaan met het penseel verzadiging aan de slag. Het penseel helemaal aan de rechterkant. Standaard staat de verzadiging op 10 dit betekent dat de kleur heftiger wordt. Dat willen we niet want wij willen delen zwart/wit maken. Je gaat met linker pijltje naar beneden en zet je de verzadiging op -10. Je gaat dan met je vinger over het gedeelte van de foto waar je de kleur eruit wilt halen. Probeer dit maar met jou foto, ga met je vinger een paar keer over dezelfde plek heen. Je kunt voor de grote delen uitgezoomd blijven maar kom je bij de randjes dan is het advies om in te zoomen. Als je klaar bent sla je de foto op.

Alles wat hier bovenstaand staat beschreven kun je terug zien in deze link https://vimeo.com/325673672/757d14211

Happy kleur

Kleuren zijn niet alleen mooi, ze hebben ook invloed op je hersenen. Van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Elke kleur roept andere emoties op. Over kleurtheorie voor fotografie kunnen we dagen praten. Want ook voor je foto’s zijn kleuren en kleurcombinaties heel interessant. De ene combinatie werkt namelijk beter (of anders) dan de ander. De opdracht van de week geeft je een 1e stap op dit gebied en laat je bewust naar kleuren kijken. Welke kleur maakt jou bijvoorbeeld blij?

  1. Ga voor jezelf na wat jouw ‘happy kleur’ is. Welke kleur kleding draag je het liefste? Wat is de hoofdkleur in jullie inrichting, of welke kleuren schilderijen hangen tegen de muur? Van welke kleur krijg je energie en een opgewekt gevoel? Of ga je liever voor een kleur die rust geeft?
  2. Ben je nog niet zeker van je zaak, bedenk dan eerst welke kleuren niet bij je passen. Puur op gevoel: welke kleuren spreken jou niet aan? Zo kom je misschien ook een stapje dichterbij.
  3. Heb je jouw blije kleur(en) bepaald, ga dan op zoek naar een foto-onderwerp in die kleur. Denk niet te ingewikkeld. Een fel blauw verkeersbord, een gele regenjas, of die leuke paarse kaarsen in de vensterbank. Zoek jouw happy kleur!

De invloed van kleur. Er zijn diverse studies gedaan naar de invloed van kleur op ons brein. 

  • Groen: harmonieus De kleur groen wordt geassocieerd met de natuur. Het straalt rust en evenwicht uit. – Oranje: enthousiast Teveel maakt onrustig, maar een beetje oranje straalt gezelligheid, plezier en humor uit.
  • Blauw: rustgevend Heldere communicatie, loyaliteit en helderheid: dat is wat de kleur blauw o.a. uitstraalt. Bovendien is het een kalmerende kleur.
  • Bruin: betrouwbaar Teveel (donker)bruin kan soms wat sobere gevoelens oproepen. Betrouwbaarheid, kracht en (net als groen) de associatie met de natuur zijn juist positieve kanten van de kleur bruin.
  • Rood: intens Liefde, temperament, passie; met rood val je op. Het is bovendien de kleur die voor waarschuwingen gebruikt wordt. Knalrood, je kan er niet omheen 😉
  • Geel: positief Geel roept levensvreugde en positieve gevoelens op. Vooral gele accenten hebben een positieve invloed.
  • Paars: wijsheid Deze koninklijke kleur wekt creativiteit op en staat voor wijsheid. Het wordt bovendien geassocieerd met luxe en magie.
  • Wit: Vreedzaam Wit is de kleur van onschuld, puurheid en vrede. Een nieuw begin en opruimen zijn ook zaken waar wit mee geassocieerd wordt.
  • Zwart: Conservatief Nacht en duisternis, maar ook het gevoel van rebellie en kracht worden opgeroepen door zwart. Net als status, elegantie en stijl.